Mirela Micu-Matei

"If you think you are too small to make a difference, try spleeping with a mosquito". Dalai Lama

Cele “N+1” motoare ale repornirii economiei

Number of View: 7105

 

Evolutia Fluxurilor ISD in perioada 2003-2011

Suntem in toamna 2013, ceea ce inseamna ca au trecut cinci ani de la inceputul crizei economice actuale. Pe 15 septembrie 2008, celebra banca Lehman Brothers a inaintat catre guvernul SUA cererea de protejare in situatia de faliment. Apoi s-a pornit tavalugul…

Eu cred ca aceasta criza isi are radacinile in cresterea  spectaculoasa a lacomiei pe metru patrat la nivel mondial.  Dupa cinci ani, toate cauzele au fost analizate, trecute prin toate perspectivele si privite din toate unghiurile. Unii dintre autorii morali ai crizei tin acum conferinte, dau consultanta  si au succes.

Si acum? Au trecut totusi cinci ani, ar trebui sa se termine…  Noi, romanii, am fost la granita sistemului afectat si totusi simtim efectele crizei din ce in ce mai mult si in fiecare zi, desi restul lumii a inceput sa-si revina.

Va propun o enumerare a ceea ce am putea noi considera si aplica drept motoare ale repornirii economiei:

  1. Incurajarea investitiilor straine. Acestea au scazut, conform cu datele furnizate de BNR. Raport BNR_INS_Investitii straine 2011   Ce i-ar face pe adevaratii investitori  – cei care produc, construiesc, dezvolta – sa revina?
  2. Investitii in infrastructura din partea statului.
  1. Consecinta punctelor 1. si 2. de mai sus, respectiv crearea unor noi locuri de munca.
  2. Consecinta tuturor punctelor de mai sus, respectiv incurajarea si cresterea increderii, pe toate planurile, a sentimentului de siguranta si odata cu acestea, cresterea consumului.
  3. Incurajarea si sprijinirea concreta a intreprinderilor mici si mijlocii, autohtone, incurajarea si sprijinirea intreprinzatorilor romani, a tuturor celor care au curajul sa isi ia viata in propriile maini.

Las lista deschisa, caci mi-ar placea mult sa o completati voi.

About

By | October 1st, 2013 | SHOW COMMENT(1)

One Response

  1. Simion says

    Absorbtia fondurilor europene puse la dispozitia noastra!!! Aceasta a fost si este o PRIORITATE NATIONALA doar pe hartie, la televizor si in discursuri…
    Este scandalos sa avem o rata de absorbtie de doar 26% la sfarsitul anului 2013, asta in conditiile in care la investitura actualului ministru al fondurilor europene acesta s-a angajat al 50% rata de absorbtie…